Back to Basics

De laatste weken ben ik behoorlijk aan het ruimen voor onze verhuizing. Gelukkig hebben we al veel weggedaan en kunnen we veel spullen nog gebruiken. We snoeien behoorlijk in onze inboedel en hopen dat het straks in ons tijdelijke ‘keet’ in Maasland past. Nu we kleiner gaan wonen, voelt het vaak een beetje alsof we ‘back tot basics’ gaan: wat heb je echt nodig? Wat is echt belangrijk in het leven?

Wat is echt belangrijk?

Een aantal jaar geleden hielpen we een oudere meneer via stichting Present. Deze meneer was met zijn hele inboedel door een verhuisbedrijf uit Rotterdam naar Maassluis gebracht. Daar zat hij dan tussen de stapels dozen. Zijn herinneringen aan zijn leven koesterde hij in de vorm van spullen. Hij had vier waterkokers, vijf broodroosters, honderden krantenknipsels, foto’s etc. etc. Lieve vrijwilligers hielpen hem met het uitpakken van zijn spullen en probeerden alles een plekje te geven. Toch moesten er ook dingen weg. Met zijn toestemming gingen de kapotte en vieze spullen naar het grofvuil (zelfs een bedorven pizza, echt waar!). Na een dag hard werken, was het uitpakken lang niet klaar. De volgende dag werd ik gebeld door de hulpverlener: de vrijwilligers mogen niet meer terugkomen van meneer, er mist een waterkoker….

Tijdens de intake zat deze zelfde man te huilen. Zijn gezondheid liet hem in de steek, zijn familie was overleden en nu werd hij ook nog uit zijn vertrouwde omgeving weggerukt. De kern van zijn probleem was niet dat hij te veel spullen had of zijn ‘hoarding’ gedrag. De kern was dat zijn hart was beschadigd. Hij voelde zich waardeloos en had niemand meer om het leven mee te delen.

Terug naar het hart

We beoordelen iemand vaak op wat hij zegt of wat hij doet, maar dit is meestal slechts een gevolg van een diepere laag. Volgens mij moeten we terug naar het hart. Als we zien hoe iemand echt is, waar iemands pijn zit, dan is alles wat hij doet of zegt bespreekbaar. ‘Back to basics’ krijgt voor mij zo een hele andere lading. Niet alleen maar ‘ontspullen’ maar ook op zoek naar de kern van het leven. We zijn gemaakt om relaties aan te gaan, we hebben andere mensen nodig. Wat dan echt belangrijk is, is om deze relaties te onderhouden. ‘Back to basics’: terug naar het hart.