Duurzaamheid

De aarde heeft het zwaar

Er is vervuiling en grondstoffen raken op. Denk aan afval dat in de natuur belandt. Of bossen die worden gekapt om plaats te maken voor landbouw. Ook is de lucht op veel plekken vervuild geraakt en hebben veel steden last van smog, een dikke laag vervuilde lucht die blijft hangen en irriterend is voor de luchtwegen (bron: mileucentraal.nl). Mensen, dieren en planten hebben hier onder te lijden.

De mens als oorzaak

De oorzaak van al deze problemen is te vinden bij de mens. We zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan gebruiken en vragen daarmee veel van de aarde. Denk bijvoorbeeld aan autorijden, vliegvakanties, steeds weer nieuwe kleding en een overvloed aan voedsel. De wereldbevolking groeit nog steeds en we willen steeds meer.

De kledingindustrie

Heel vroeger hadden mensen maar een paar sets kleding. Bijna iedereen droeg hetzelfde, afhankelijk van je beroep of klasse. Veel mensen droegen kleding totdat het niet meer gerepareerd kon worden. Mode was alleen voor rijke mensen. Naar verloop van tijd kregen mensen meer geld te besteden en werd mode voor iedereen beschikbaar. Sinds die tijd wordt er steeds meer kleding geproduceerd. De textielindustrie biedt elk seizoen een nieuwe trend aan. Het maken van kleding is slecht voor mens en milieu. Er wordt veel water gebruikt, de verfstoffen zijn vaak giftig en de mensen die de kleding maken, worden vaak slecht betaald. Daarnaast maakt jouw kleding een lange reis voordat het bij jou in de kast komt te hangen (bron: schonekleren.nl). Kleding raakt vaak snel ‘uit de mode’ en wordt daarom weggegooid. Elk kledingstuk wordt tegenwoordig gemiddeld nog maar 7x gedragen! Ook gaat kleding steeds sneller kapot vanwege de slechte kwaliteit stoffen die gebruikt worden (bron: thegreenguide.nl).

Voedsel en milieu

We kopen vaak veel meer eten dan we nodig hebben. Gemiddeld gooien we per persoon 34 kilo eten weg (bron: samentegenvoedselverspilling.nl). Ook ligt er allerlei voedsel in de supermarkten dat een lange reis heeft gemaakt om hier te komen. Een productieketen ziet er bijvoorbeeld zo uit: teler > fabriek >distributiecentrum > supermarkt > consument. In deze keten gaat ook veel voedsel verloren, omdat het kapot gaat of gewoonweg niet meer houdbaar is. De vleesindustrie is een grote sector. Er wordt niet altijd goed omgegaan met dieren. Voor de productie van vlees zijn ook veel grondstoffen nodig zoals voeding en water. Voor de productie van 1 kilo vlees is ongeveer 5 kilo plantaardig voedsel nodig (bron: milieucentraal.nl)

Minder en anders

Omdat de mens de grootste oorzaak is van vervuiling en uitputting van de aarde, zijn jij en ik de aangewezen personen om iets te veranderen. Neem bijvoorbeeld je kleding. Je kunt minder kleding kopen, duurzame -of tweedehands kleding. Ook bij het kopen van andere dingen, kun je je afvragen of je het wel echt nodig hebt. Bij het kiezen wat je eet, kun je nadenken over waar je eten vandaan komt. Lokaal kopen is hierbij bijvoorbeeld beter voor het milieu. Een bescheiden hoeveel vlees past in een duurzaam leefpatroon (bron: wur.nl).

Wat jij kunt doen

Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

  • Houdbaar eten dat nog goed is, kun je vaak bij de Voedselbank brengen.
  • Maak een boodschappenlijstje en check je voorraad voordat je boodschappen doet.
  • Maak regelmatig een maaltijd van restjes eten.
  • Kleding kun je tegenwoordig in veel kringloopwinkels kopen of via sites zoals Vinted.
  • Gooi goede spullen niet weg, maar geef ze een tweede leven door weg te geven of te verkopen.
  • Neem de fiets of het OV als het kan.
  • Print de Why Buy? poster van Project Prikkeldraad uit en hang hem op. Deze poster helpt je bewuster na te denken voordat je iets koopt.
  • Ruim met je buurt of school zwerfafval op. Vraag bij Mooi Schoon een opruimset aan.