Armoede

Armoede = schaamte

Leven in armoede is moeilijk. Vaak is armoede onzichtbaar voor de buitenwereld. Stille armoede noemen we dit. Veel mensen schamen voor hun situatie. Ze vertellen niet aan anderen dat ze moeite hebben om rond te komen. Ook durven ze geen mensen thuis uit te nodigen, omdat de spullen in huis bijvoorbeeld kapot zijn, het huis er vervallen uit ziet of gewoonweg omdat ze geen koekje bij de thee kunnen aanbieden. Als armoede lang duurt, kun je in een sociaal isolement terecht komen. Dit betekent dat je weinig of geen mensen om je heen hebt die er voor je zijn. Dit kan voor nog veel meer andere problemen zorgen zoals eenzaamheid.

Armoede = stress

Armoede zorgt voor veel stress. De rekeningen stapelen zich op. Je maakt je elke dag weer zorgen over geld. De stress die je ervaart als je in armoede leeft, kan er zelfs voor zorgen dat je IQ wel 13 punten lager wordt. Dit is te vergelijken met een hele nacht niet slapen (bron: Armoedefonds). De stress zorgt er ook voor dat het moeilijker wordt om goede beslissingen te nemen. Sommige mensen sluiten leningen af om een andere schuld af te lossen en zo kan dit een tijdje doorgaan. Als je te weinig geld hebt, kies je voor oplossingen die op de korte termijn belangrijk voor je zijn en het is moeilijk om na te denken wat voor de toekomst verstandig zou zijn.

Armoede = Ongezond

De stress die armoede veroorzaakt, zorgt ervoor dat mensen minder lang leven. Stress is namelijk slecht voor hart en vaten en kan zorgen voor overgewicht. Ook is er minder geld voor (gezond) eten beschikbaar. Als je leeft in armoede kun je de tandarts meestal niet betalen en dit kan voor veel pijn en problemen zorgen. Veel mensen zijn ook bang om een dokter te bezoeken. Stel je voor dat je een hoge rekening krijgt of een behandeling moet ondergaan die onder het verplichte eigen risico valt!

Kinderen in armoede

In Nederland leven naar schatting ruim een half miljoen mensen in armoede, ongeveer 8% van de huishoudens (bron: Nibud). Hieronder zijn ook veel kinderen. Met name kinderen met een niet-westerse achtergrond of die leven in een één oudergezin hebben meer kans om in armoede op te groeien. 1 op de 12 kinderen heeft te maken armoede. Zij kunnen vaak hun verjaardag niet vieren, gaan niet op vakantie of durven geen vriendjes thuis uit te nodigen (bron: Divosa). Voor deze kinderen is armoede vaak een terugkerend iets. Als ze zelf volwassen zijn hebben nog steeds veel kans om nog steeds in armoede te leven.

In actie tegen armoede

Gelukkig wordt er geprobeerd om armoede terug te dringen. Zo hebben de meeste gemeenten in Nederland regelingen bedacht waar mensen in armoede een beroep op kunnen doen. Kinderen die opgroeien in armoede kunnen bijvoorbeeld gratis sporten of muziekles volgen of krijgen schoolspullen, een laptop of nieuwe fiets. Ook zijn er vaak kortingspasjes te krijgen waarmee je leuke dingen kunt doen. In 2002 is de eerste Voedselbank opgericht en nu zijn er Voedselbanken op meer dan 170 plekken in Nederland. Hier werken vrijwilligers hard om te zorgen dat er gratis eten is voor mensen in armoede. Voor kinderen zijn er veel lokale initiatieven die leuke activiteiten organiseren of bijvoorbeeld voorzien in kleding of speelgoed. Stichting Jarige Job zorgt er bijvoorbeeld voor dat kinderen met een leuke box wel hun verjaardag kunnen vieren.

Wat jij kunt doen tegen armoede

Natuurlijk is het uitdelen van fietsen, gratis eten en het aanbieden van gratis sport slechts een pleister op de wond. Het pakt niet het onderliggende probleem aan, namelijk dat sommige gezinnen te weinig geld hebben om de maand door te komen of niet weten hoe ze goed om kunnen gaan met geld. Toch is alles dat wordt gedaan tegen armoede belangrijk. Het helpt namelijk de cirkel van armoede te doorbreken en het helpt kinderen om veilig en gezond op te groeien. Je kunt je op heel veel manieren inzetten. Hieronder geven we een aantal voorbeelden. Ga gerust zelf op onderzoek uit in jouw eigen buurt!

  • Knap bijvoorbeeld eens een kinderkamer op via Stichting Present
  • Zet je in als maatje via HipHelpt
  • Help iemand met schulden overzicht te krijgen als vrijwilliger bij Schuldhulpmaatje
  • Ondersteun een organisatie zoals Stichting Jarige Job financieel of als vrijwilliger
  • Vul in het najaar een cadeautjes schoenendoos voor kinderen in armoede in het buitenland
  • Collecteer voor de Kinderhulp en ondersteun zo kinderen in armoede
  • Breng houdbare etenswaren bij de Voedselbank
  • Geef je kleding en nog goede (baby)spullen weg aan een organisatie in de buurt
  • Kijk om je heen. Vermoed je dat iemand het moeilijk heeft? Ga in gesprek en laat weten dat je klaar staat.
  • Geef anoniem. Doe eens een enveloppe met geld in de brievenbus bij iemand die het zwaar heeft.
  • Wees dankbaar voor wat je hebt. Schaam je niet, maar deel uit van wat je hebt gekregen.