Column: Werk-privébalans

 Gepubliceerd op Maassluis.nu op 16 september 2014

Werk-privé balans. Dat is het thema van mijn afstudeeronderzoek voor mijn studie bestuurskunde. Een best wel confronterend onderwerp moet ik zeggen. Naast moeder ben ik student en vrijwilliger in meerdere organisaties en steunraadslid voor de gemeente Maassluis.

Ik heb diverse hobby’s waar ik wekelijks tijd voor vrij maak en niet te vergeten, ik heb ook nog een fantastische man, vrienden en familie waar ik graag tijd mee door breng. Veel dingen die mij aan het hart gaan dus, maar er zitten maar vierentwintig uren in een dag. Soms moet ik dus keuzes maken maar om heel eerlijk te zijn: ik wil niet kiezen. Ik vind het allemaal leuk en houd ervan me in te zetten voor anderen.

Helaas heeft dit gebrek aan het maken van keuzes een keerzijde. Mijn studie is bijna afgerond en ik ben de laatste weken hard aan het werk geweest om mijn scriptie af te schrijven. Omdat ik continu achter de computer zit, is de bekkenpijn als gevolg van de zwangerschap na een jaar snoeihard terug gekomen. Daarnaast vind ik het helemaal niet leuk om mijn dochter elke dag weg te moeten brengen zodat ik kan werken aan mijn scriptie. Alles heeft een prijs. Zo ook het behalen van je mastertitel terwijl je ook een gezin hebt, steunraadslid bent en honderdduizend hobby’s hebt.

Hoe zit het met jouw werk-privébalans?

“Herken je iets van het combineren van je werk, je gezin, hobby’s etc.? Als je voldoening uit je werk en andere activiteiten haalt, is dit heel fijn, maar de cijfers zeggen dat één op de acht mensen met burnout verschijnselen te maken heeft (cbs.nl)! Iets daarin zegt me dat we uit moeten kijken dat we niet te veel hooi op onze vork nemen en dat we toch keuzes zullen moeten maken.

Wist je dat mensen met een goede werk-privébalans voor een werkgever uiteindelijk veel aantrekkelijker zijn? Ze zijn veel productiever en hebben meer energie over om in het werk te steken dan mensen die het gevoel hebben te weinig tijd te besteden aan hun gezin. Ik heb in elk geval mijn keuzes gemaakt. Zodra ik mijn diploma in handen heb, ga ik in elk geval een hoop tijd doorbrengen met mijn gezin.

En voor mij ook geen fulltime baan naast het moederschap. Wel blijf ik steunraadslid, want me inzetten voor anderen blijft mij voldoening geven. En wat kies jij, heb ik je aan het denken gezet met deze column?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *