Column: Gelukkige nieuwe dag

Gepubliceerd op maassluis.nu op dinsdag 3 januari 2017.

Afgelopen zaterdag was het nog 2016. Vandaag leven we in 2017. Een wereld van verschil? Nee, niet echt.Behalve dat er weer mensen zijn geweest die een feest aangrijpen om het leven van andere mensen te verzieken of te beëindigen, gaat het leven voor de meesten gewoon door. Iedereen gaat weer aan het werk en er wordt nog wat nagepraat over goede voornemens. Het begin van 2017 is eigenlijk gewoon het begin van een nieuwe week.

We verwachten zo enorm veel van een nieuw jaar. We hebben goede voornemens om dingen anders te doen, beter te doen zelfs. Stoppen met roken, afvallen, het zijn een paar van die cliché onderwerpen die in een nieuw jaar ineens aandacht krijgen. We maken plannen voor het nieuwe jaar. We boeken vakanties, wisselen van baan of plannen een verhuizing.

Maar met die grootse verwachtingen en plannen volgen vaak ook grote teleurstellingen. Want de invloed die we hebben op onze plannen is natuurlijk maar beperkt. Bijvoorbeeld ziekte, verlies van je baan of andere verdrietige dingen, zorgen ervoor dat je plannen behoorlijk in de war geschopt kunnen worden.

Eigenlijk lijkt deze week wel erg veel op de laatste week van 2016. Toch merk je dat mensen een nieuw jaar spannend vinden. Wat brengt 2017 ons, wat kunnen we verwachten? Natuurlijk weten we niet precies wat het jaar gaat brengen, maar dat weten we ook niet van de maand, de week en zelfs de dag! We kunnen nog zo hard ons best doen om alles te plannen en te organiseren, maar het loopt vaak genoeg anders.

We wensen elkaar aan het begin van een nieuw jaar, een gelukkig nieuw jaar en dit is natuurlijk een hele goede gewoonte. Maar gek genoeg doen we dit niet voor de komende maand, week of dag. Maar waarom eigenlijk niet?

Ik haal veel inspiratie uit de Bijbel. In dat boek gaat het ook vaak over de zin van het leven en de manier waarop je zou moeten leven. In Psalm 90 staat bijvoorbeeld: ‘Ons leven gaat snel voorbij, zo snel als een gedachte.’ En dat is natuurlijk ook zo. Zoals we ook met oud en nieuw weer hebben gezien in Istanbul, het leven kan snel voorbij zijn. Daarom moeten we proberen te leven bij de dag en dan is een nieuw jaar mooi, maar is een nieuwe dag eigenlijk nog mooier. Ik wens jou de allerbeste wensen voor de komende dag!