Gastles Mediawijsheid

In deze les geven we voorlichting over social media en Internetgebruik. Onderwerpen die we bespreken zijn o.a. verslaving, privacy en we gaan in op het thema sexting. Facebook,  Instagram, Snapchat etc.; allemaal sociale media die door veel door jongeren gebruikt worden, maar wat doet social media eigenlijk met jou? Wist je dat social media net zo verslavend kunnen werken als drugs? En weet jij wat sexting is? Dat is het sturen van seksueel getinte berichtjes, foto’s of video’s via Whatsapp, Facebook of andere media. Ook dit spannende en gevaarlijke onderwerp zullen we behandelen in de gastles. De derde gastles van deze serie is speciaal bedoeld voor ouders en docenten. Veel ouders hebben geen idee wat er online gebeurt. In deze bijeenkomst geven we hen een kijkje in de digitale leefwereld van jongeren en vertellen we hoe het puberbrein werkt. Daarnaast gaan we in gesprek over het stellen van regels over social media en bespreken we wat ouders en docenten kunnen doen om het gesprek met kinderen of leerlingen hierover te openen.

Het lespakket van de gastles mediawijsheid ziet er als volgt uit:

Les 1: Introductie social media
Wat doet social media met jou en wat doe jij met social media? Hoe betrouwbaar is het Internet?
Les 2: Privacy en grenzen aangeven
Welke informatie zet jij online? Wat is sexting? Welke grenzen stel je voor online contacten en zijn die hetzelfde als in het dagelijks leven?
Les 3: Informatiebijeenkomst
Voor ouders, docenten en andere (jeugd)professionals met o.a. informatie over social media, het puberbrein, privacy en sexting.

De lessen zijn in wisselende combinaties af te nemen. Neem contact met ons op over de mogelijkheden. De gastles is ontwikkeld in samenwerking met Buro LEV.

Reacties van leerlingen en docenten

Leerling (18 jaar): ‘Wat zou het heerlijk rustig zijn als Internet niet meer zou bestaan.’
Leerling (13 jaar): ‘Ik zet nu meteen mijn Instagram-account op privé!’
Docent: ‘Erg goed initiatief, leuk gepresenteerd.’
Docent: ‘De lessen geven een verrassend beeld en bevatten onbekende zaken.’